Vyživující pleťový olej Malina - hýčkejte svoji pleť něčím extra!

MASTNÉ KYSELINY

clanek-mastne-kyseliny

MASTNÉ KYSELINY

Co jsou to mastné kyseliny, k čemu jsou dobré a kde je najdeme, se dozvíte v následujících řádcích.

Mastné kyseliny jsou organické kyseliny, které tvoří základní stavební kameny tuků a olejů. Mají klíčovou úlohu v lidské výživě a jsou zdrojem energie pro naše tělo. Mastné kyseliny jsou dlouhé řetězce uhlovodíků s karboxylovou skupinou (-COOH) na jednom konci. Tyto kyseliny mohou mít různé délky řetězců a mohou být nasycené nebo nenasycené v závislosti na tom, zda mají jednotné nebo dvojné vazby mezi atomy uhlíku v jejich molekulách.

Proč jsou pro nás mastné kyseliny důležité?

Zdroj energie. Mastné kyseliny jsou významným zdrojem energie pro naše tělo. Když potraviny obsahující mastné kyseliny (jako tuky a oleje) jsou stráveny, mastné kyseliny se uvolňují a metabolizují našimi buňkami jako palivo, aby nám poskytly energii potřebnou k různým tělesným funkcím a aktivitám.

Strukturální složka buněk. Mastné kyseliny jsou klíčovou součástí buněčných membrán, které tvoří vnější obálku buněk. Správná funkce buněk, transport látek dovnitř a ven z buněk a komunikace mezi buňkami jsou závislé na správné struktuře buněčných membrán, což činí mastné kyseliny nezbytnými pro naše zdraví.

Esenciální mastné kyseliny. Některé mastné kyseliny jsou esenciální, což znamená, že je naše tělo nemůže samo syntetizovat a musíme je získávat z potravy. Dvě důležité esenciální mastné kyseliny jsou kyselina linolová (omega-6 mastná kyselina) a kyselina alfa-linolenová (omega-3 mastná kyselina). Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro růst a vývoj, hormonální regulaci, zdraví mozku, imunitní systém a zánětlivé procesy v těle.

Transport vitaminů rozpustných v tucích. Některé vitaminy (například vitaminy A, D, E a K) jsou rozpustné v tucích a jejich správná absorpce a transport v těle vyžaduje přítomnost mastných kyselin. Tuky, ve kterých jsou tyto vitaminy obsaženy, slouží jako zásobárna pro tyto vitaminy, což nám umožňuje uchovávat je pro pozdější použití.

Zdraví srdce a cév. Některé typy mastných kyselin, zejména nenasycené mastné kyseliny (např. omega-3 mastné kyseliny), jsou spojeny se snížením rizika srdečních onemocnění. Tyto mastné kyseliny podporují zdravou hladinu cholesterolu, snižují záněty a podporují pružnost cév.

Nyní se podíváme blíže na mastné kyseliny nacházející se právě v rostlinných olejích, které jsou základním stavebním kamenem produktů SANTAI.

NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

První kategorií, na kterou se podíváme blíže, jsou nasycené mastné kyseliny. Mají pouze jednotné vazby mezi atomy uhlíku a jsou nasyceny vodíkem (neobsahují žádné dvojné vazby). Nasycené kyseliny mají ochrannou funkci, na pokožce vytváří film, který zabraňuje dehydrataci pokožky, hůře se vstřebávají. Proto jsou oleje s převažujícím počtem nasycených kyselin vhodné ku příkladu na masáže. Příkladem nasycené kyseliny je kyselina stearová. Oleje či másla s vysokým podílem této kyseliny mají výrazný ochranný účinek, chrání pokožku před vnějšími vlivy a propůjčují emulzím hutnější konzistenci. Másla s vysokým podíle kyseliny stearové jsou například máslo illipe, kakaové, bambucké či mangové.

Další významnou nasycenou mastnou kyselinou je kyselina palmitová. Oleje či másla s vysokým podílem této kyseliny chrání pokožku před vnějšími vlivy a propůjčují emulzím hutnější, ale senzoricky příjemnější konzistenci. Brání dehydrataci pokožkyOleje s vyšším zastoupením této kyseliny harmonizují funkci suché a citlivé pokožky. Patří mezi ně máslo kakaové, baobabový olej, kávový, palmový, rakytníkový (oplodí).

Nasycené mastné kyseliny mají vyšší teplotu tání, což znamená, že jsou obvykle tuhé při pokojové teplotě (třeba kokosový olej a bambucké máslo).

NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

Obsahují jednu nebo více dvojných vazeb mezi atomy uhlíku, což způsobuje, že nejsou plně nasyceny vodíkem. Tyto kyseliny lépe a hlouběji pronikají do podkoží a napomáhají vstřebávání aktivních látek. Dělí se na mononenasycené (mají jednu dvojnou vazbu) a polynenasycené (mají více než jednu dvojnou vazbu).

Příkladem mononenasycené mastné kyseliny je kyselina olejová nebo kyselina ricinolejová. Oleje s vysokým podílem kyseliny olejové jsou například oleje jako mandlový, burity, lískooříškový, kaméliový, olivový . Oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové je třeba vyvažovat s jinými oleji, protože při dlouhodobém samostatném používání trpí integrita kožní bariéry.

Polynenasycené mastné kyseliny zahrnují kyselinu linolovou a kyselinu alfa-linolenovou, které jsou důležité pro lidskou výživu. S převažujícím podílem polynenasycených mastných kyselin patří například oleje jako makový, pupalkový, světlicový, révový, rybízový, brutnákový, chia, šacha-inchi, lněný, konopný, kiwi. Oleje s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin působí na pokožce lehkým dojmem, lehce se vstřebávají.

 

 

Zpět do obchodu