Vyživující pleťový olej Malina - hýčkejte svoji pleť něčím extra!

PÉČE O MASTNOU PLEŤ

péče o mastnou pleť

Péče o mastnou pleť olejem

Péče o mastnou pleť olejem. Ta věta si jakoby protiřečí, že?  Existuje celkem rozšířený mýtus, že olej a mastná pokožka nejdou dohromady. Přece z logiky věci, pokud přidáme olej k něčemu mastnému, bude to ještě mastnější. Ale tak jednoduché to není, pokožka funguje trochu jinak.

Kosmetický trh často nabádá populaci s mastnější pletí, zbavit se mastnoty úplně pomocí produktů s obsahem alkoholu či jinými nešetrnnými látkami. To ale není pro mastnou pleť správným řešením. Mastná pleť se sice po jejich použití mastnoty zbaví, ale jen z krátkodobého hlediska a navíc pleť nesmyslně vysuší či podráždí. Vysušená pleť se pak brání a začne produkovat kožního mazu ještě více. To může vést ke vzniku nežádnoucích problémů v podobě akné, pupínků a ucpávání pórů. A dostáváme se do nežádoucího kolečka s bojem s mastnotou.

Nenechte se mýlit a sáhněte raději po oleji. Paradoxně určité kvalitní rostlinné oleje mastné, problematické či smíšené pleti překvapivě pomáhají maz redukovat a pleť se díky nim dostane do rovnováhy. Rovnováha je důležitá nejen v životě, ale i pro pleť.

Výběr oleje pro mastnou pleť

U výběru oleje pro mastnou pleť je důležité myslet na několik faktorů. Kvalita oleje, stupeň komedogenity a poměr mastných kyselin.

Kvalita oleje. V první řadě vždycky vybírejte rostlinné oleje ve vysoké kvalitě, lisované za studena, ideálně v bio kvalitě. U těchto olejů máte záruku, že obsahují jejich prospěšné látky jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty, esenciální mastné kyseliny a další prospěšné látky. Rafinované oleje se získávají za vysokých teplot a tlaků, poté jsou ještě často chemicky upravovány. Dochází při tom ke znehodnocení obsahových látek. Rafinovaným olejům se raději vyhněte.

Komedogenita

Dalším faktorem při výběru správného oleje pro mastnou pleť je studeň komedogenity. Komedon nebo-li pupínek. Proto komedogenní oleje jsou ty, které mohou způsobovat komedony a naopak. Za vznikem pupínků nestojí však jenom komedogenita oleje či produktu, ale záleží i na typu naší pleti a velikost pórů. Každá pleť je jinak jedinečná. Pro orientaci, zda je olej komedogenní či naopak, existuje stupnice komedogenity. Stupnice se pohybuje od 0 (nekomedogenní) až do 5 (vysoce komedogenní). Nejedná se však o žádná exaktní čísla a každá pleť může reagovat na každou ingredienci jinak. I stejný druhy oleje se může malinko lišit na této stupnici komedogenity. Záleží na mnoha faktorech, jak a kde byla rostlina, ze které byl olej vylisován, vypěstována. A těžko budeme hledat pro pěstování zeleně naprosto identické podmínky. Platí zde malá pomůcka, že pro mastnější, problematickou, smíšenou či aknozní pleť bychom neměli sahat po olejích se stupněm komedogenity vyšší než 2. Uvedeme si pár z nich. 

"Pro rychlou analýzu složení kosmetických přípravků můžeme doporučit web cosdna.com, který umí rychle zanalyzovat složení produktu. Ten si buď můžete najít v rozsáhlé databázi produktů nebo sem jednoduše vložíte výpis ingrediencí (INCI) a ihned dostanete přehled míry komedogenity každé složky v přípravku."

Oleje a komedogenita_1

Zdroj: choosegreen.cz/komedogenni-a-nekomedogenni-pletove-oleje/

Poměr mastných kyselin

Třetím faktorem pro výběr správného oleje je poměr kyseliny linolové a kyseliny olejové. Poměr kyseliny linolové a kyseliny olejové je poměr mastných kyselin v chemickém složení oleje. Kyselina linolová je nenasycená mastná kyselina a patří mezi omega-6 mastné kyseliny. Kyselina olejová je nasycená mastná kyselina a patří mezi omega-9 mastné kyseliny. Obě kyseliny jsou pro naši pokožku prospěšné. Každá ale působí trochu jinak. Kyselina olejová činí oleje hutnější, těžší, působí jako výrazný antioxidant, vyživuje pleť do hloubky a stimuluje regeneraci kožních buněk. Výborně tak působí například na zralou pleť s prvními známkami stárnutí. Mastnější a aknózní pleť produkuje vyšší míru kožního mazu, který je převážně tvořen kyselinou olejovou. Proto je vhodné používat na takovou pleť pleťové oleje, které dokáží vyrovnat poměr mastných kyselin a vybírat tak oleje s vyšším obsahem kyseliny linolové. Zase ta rovnováha :-).

Oleje s vyšším obsahem kyseliny linolové jsou například:

  • Olej z hroznových jader (70 %)
  • Pupalkový olej (72 %)
  • Saflorový (světlicový) olej (68-85 %)
  • Dýňový olej (57 %)
  • Konopný olej (56 %)

Z našeho sortimentu vám určitě můžeme doporučit v péči o mastnou pleť Malinové pohlazení pleti. Náš malinový olej obsahuje:

  • kyselina linolová 43 – 62 %
  • kyselina linoleová 10 – 30 %
  • kyselina olejová 10 – 30 %
  • kyselina palmitová 2 – 7 %
  • kyselina stearová 0 – 4 %

Jedná se tedy o olej, který má vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, které patří do skupiny nenasycených. Na první pohled se může zdát, že olej rychle oxiduje. Ovšem díky tomu, že obsahuje opravdu vysoké množství vitamínu E, je jeho stabilita vysoká. A navíc je jeho stupeň komedogenity nízký (0-1), tedy pleť neucpává.

Mějte svoji pokožku v rovnováze. Zajímá vás více, mrkněte na náš eshop.

 

Zpět do obchodu