Vyživující pleťový olej Malina - hýčkejte svoji pleť něčím extra!

JARNÍ SLUNOVRAT

článek jarní slunovrat

Jarní slunovrat

Říká Vám to něco? Dokázali byste tento jev popsat? 

Jarní slunovrat je astronomický jev, který se vyskytuje jednou za rok, obvykle kolem 20. nebo 21. března u nás na severní polokouli a kolem 22. nebo 23. září na jižní polokouli. Letos vychází jarní slunovrat na pondělí 20.3.2023. Tento jev je spojen s přechodem zimy na jaro a znamená den, kdy má slunce nejvyšší polohu na obloze, tedy přesně nad rovník a den i noc jsou přibližně stejně dlouhé. Mluvíme tedy o rovnodennosti. Hurá je tady JARO!

Historie jarního slunovratu

Jarní slunovrat byl pozorován a sledován po tisíciletí. Má tedy dalekou historii. Mnoho starověkých kultur si všimlo jarního slunovratu a spojilo ho s náboženskými a kulturními tradicemi. V mnoha kulturách byl jarní slunovrat spojen s obnovou života, obnovou přírody a nadějí na nový začátek.

V antickém Římě byl jarní slunovrat spojen s oslavou bohyně Vesty a osvobozením od zimního chladu. Ve starověkém Egyptě byl slunovrat spojen s vzkříšením boha Rá, který symbolizoval obnovu života a světla.

V dnešní době jsou jarní slunovraty stále významné pro mnoho kultur a náboženství po celém světě. Slunovraty se také staly důležitým zdrojem informací pro astronomii a astrologii, a jsou stále pozorovány a zkoumány moderními vědci a badateli.

Význam jarního slunovratu u nás

V české kultuře a tradicích má jarní slunovrat několik významů. Jedním z nich je oslava příchodu jara a nového života. Lidé v minulosti často slavili jarní slunovrat různými zvyky a rituály, které měly za úkol přivolat dobrou úrodu, zdraví a štěstí. K takovým tradicím patřilo například hození kahanu do ohně, skákání přes oheň, tanec kolem máje nebo nesení pomlázky. Dalším významem bylo vítězství světla nad temnotou. V dnešním pojetí, že se konečně prodlužuje den a slunce začíná být dominantnější.

Dnes je jarní slunovrat spíše vnímán jako astronomický jev, který symbolizuje obnovu přírody a naději na nový začátek. Lidé často využívají jarní slunovrat jako příležitost ke slavení a oslavě začátku nového období. Některé rituály se však stále drží. Na jarní slunovrat se například tradičně spojují kytice a čerstvá tráva. Tyto symboly připomínají probouzení přírody a obnovu života. Kytice a zelené větve se používají k zdobení domů a kostelů, často se také nosí jako dar přátelům a rodině.

Rituály a tradice spojené s jarním slunovratem

V naší kultuře jsou s tímto obdobím spojeny různé tradice a rituály.

  • Velikonoce - Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který připadá na neděli po prvním jarním úplňku. Velikonoce jsou spojeny s Kristovým vzkříšením a symbolizují obnovu života. Mezi tradiční rituály patří například barvení vajec, zdobení domů a kostelů větvemi zelení a konzumace velikonočního beránka.

  • Čarodějnice - Čarodějnice jsou folkloristickým zvykem, který připadá na noc z 30. dubna na 1. května. Tento svátek spojujeme s odvracením zlého, a tak se tradičně provádějí různé ochranné rituály, jako například skákání přes ohně nebo ukládání květin pod polštáře.

  • Den Země - Světový Den Země připadá na 22. dubna a slouží k oslavě a ochraně přírody. V tento den se po celém světě konají různé ekologické akce, jako například úklidové brigády, sázení stromů a osvětové programy.

  • Svatý Jiří - Svatý Jiří připadá na 23. dubna a je spojen s rituály, které mají ochránit úrodu a zvířata před zlem. Tradičně se provádí obřady kropení polí svěcenou vodou, někde se staví svěcené kříže a křížky na hranice pozemků, nebo se na pole vynáší svěcené koště.

Jarní slunovrat a péče o pokožku

Věřte nebo ne, ale jarní slunovrat má vliv i na naši pokožku. Pokud jde o péči o pokožku, jarní slunovrat může mít několik významů.

Za prvé, slunce začíná být vysoko na obloze a vystavuje nás většímu množství UV záření. Pokud tedy nechráníme svou pokožku, může být vystavena riziku spálení a dalších poškození, jako je fotostárnutí a vznik rakoviny kůže. Proto je důležité si pamatovat na používání ochranných krémů s vysokým SPF a nosit ochranné klobouky a oblečení, zejména při pobytu venku během slunečných dnů.

Kromě toho se v průběhu jarního slunovratu mění i světelné podmínky, což může mít vliv na naše návyky v péči o pokožku. Pokud jsou dny delší a slunce svítí déle, může to vést k většímu pocení, což znamená, že bychom měli být opatrní při výběru kosmetických přípravků, které používáme, abychom minimalizovali riziko vzniku akné a dalších problémů s pokožkou. Je čas obnovit Vaši kosmetickou péči.

Celkově tedy jarní slunovrat připomíná význam ochrany pokožky před slunečním zářením a upozorňuje na to, že bychom měli měnit své návyky v péči o pokožku, aby byly vhodné pro změny světelných podmínek a klimatických podmínek v průběhu roku.

Na jaře je vhodné přizpůsobit kosmetickou péči potřebám vaší pokožky, které se mohou lišit od těch v zimě.

Zde je pár tipů:

  1. Očistěte pokožku: S příchodem jara je vhodné očistit pokožku od zbytků zimy. Použijte jemné očistné prostředky, aby se pokožka zbavila nečistot. Vhodný je od SANTAI například jemná čistící olejová péče s mandarinkou nebo s meduňkou.

  2. Zvlhčujte pokožku: Jaro je často spojeno s většími teplotními rozdíly. Stačí si vzpomenout na aprílové počasí. Je tedy důležité pravidelně zvlhčovat pokožku. Použijte hydratační krém nebo sérum, které pomohou udržet pokožku hydratovanou a zdravou.

  3. Používejte SPF: Slunce může být na jaře velmi silné, takže je důležité používat ochranný faktor proti slunečnímu záření (SPF), abyste zabránili poškození pokožky. Skvělá podkladová báze pro vás může být malinový olej, který obsahuje přirozenou SPF ochranu.

  4. Exfoliujte pokožku: S příchodem jara může být užitečné odstranit odumřelé kožní buňky pomocí exfoliace. Použijte jemné exfoliační prostředky nebo chemické exfoliátory, aby se pokožka vyhladila a sjednotila.

  5. Nezapomeňte na rtěnky a balzámy na rty: V zimě mohou rty trpět vysycháním, takže je dobré na jaře používat hydratační rtěnky a balzámy na rty, aby se jim vrátila vlhkost.

Mějte na paměti, že každá pokožka je jiná a vyžaduje individuální péči. Pokud máte pocit, že se s vaší péčí o pokožku něco neděje správně, obraťte se na odborníka, který vám může pomoci s konkrétními problémy a potřebami vaší pokožky.

O péči o pokožku s přicházejícím jarem se více rozepíšeme v následujícím článku.

 

A co Vy, máte nějaký oblíbený rituál spojený s jarním slunovratem?

Zpět do obchodu