Vyživující pleťový olej Malina - hýčkejte svoji pleť něčím extra!

JARO A PÉČE O POKOŽKU

jaro a pece o pokozku

Jaro a péče o pokožku

S pomalu přicházejícím jarem, nastává změna nejen pro přírodu, ale i pro nás a naši pokožku. Po zimě bývá pokožka pěkně vysušená, zesláblá, unavená a citlivá nejen na sluneční paprsky. Proto bychom jí měli pomoci a připravit na přicházející změnu. Stejně jako vyměníme zimní oblečení za lehčí jarní, tak bychom měli vyměnit i pečující přípravky o pokožku. Každé období má svá specifika a vyžaduje trochu jinou péči.

Jaro se neodmyslitelně pojí s jarním úklidem v domácnosti, který osvobozuje mysl a pomáhá nás zbavit se zbytečností. Jarní úklid by však měl proběhnout i v naší kosmetické výbavě. I kosmetika má omezenou dobu, po kterou se dá bezpečně použít. Proto by prvním krokem měla být kontrola kosmetických přípravků, zda nedošlo k jejich expiraci. Pokud tento krok pomineme, riskujeme nejen to, že účinky klesnou na minimum, ale mohou se objevit i ty nežádoucí a ohrozit tak naše zdraví. Kromě expirace (data spotřeby), je vhodné si hlídat i ikony otevřeného víčka, ve kterém je uvedeno číslo, které uvádí dobu, po kterou je možné kosmetický přípravek od otevření používat. Po uplnynutí této doby je nežádoucí kosmetický přípravek vyhodit. Přírodní kosmetika bez konzervačních látek mívá tuto dobu stanovenou zpravidla kolem 6 až 12 měsíců. Pokud si nepamatujete, kdy jste kosmetický přípravek otevřeli a jak dlouho jej používáte, raději ho vyhoďte. Další vlastnosti, které lze u kosmetických přípravků lehce zkontrolovat jsou zabarvení, konzistence či vůně. Kůže je naším největším orgánem a péče o ni by měla být stejně důležitá jako o zbytek těla.

Jaro. Úklid. Čistota. Hydratace. Regenerace.

Kosmetické produkty jsme zkontrolovali a nyní je čas uklidit (s nadsázkou) si pokožku. Po náročné zimě bývá pokožka dehydratovaná, vyčerpaná a zašedlá. Co si představit pod úklidem pokožky? Určitě prvním krokem je čistota pokožky např. peelingem. Vhodný je jemný mechanický peeling, který nám pomůže zbavit pokožku odumřelých buněk. Vyzkoušejte například černý jíl nebo přírodní rašeliny. Dalším krokem je chybějící hydratace a regenerace pokožky vhodnými produkty.

Ale neměli bychom zapomenout ani na ochranu proti slunci. Na trhu je k dostání nepřeberné množství opalovacích prostředků. Zjednodušeně je můžeme rozdělit do dvou skupin a to ty, které mají chemické filtry a druhá skupina, která používá filtry minerální. O první skupině, která obsahuje chemické filtry, které se vstřebávají do kůže a tam neutralizují sluneční záření, se rozepisovat nebudeme. Tyto přípravky obsahují velice sporné chemické látky, jako například oxybenzon, což je hormonální disruptor a další chemické látky, které se rozkládají na volné radikály a karcinogeny. Takže je víc než jasné, že toto nebude ta správná volba.

Další skupina, tedy opalovací přípravky s minerálními filtry, pro tělo není škodlivá. Na pokožce vytvoří vlastně fyzickou bariéru a sluneční paprsky se od ní odrážejí. Na pokožce ovšem zanechává bílý film, který není vždy žádoucí. Když však mažete své děti, můžete hezky vidět, jestli jste je namazali pořádně a kde je potřeba ještě trochu krému přimáznout. Do těchto přípravků se používá nejčastěji oxid zinečnatý a oxid titaničitý.

Přírodní ochrana proti slunečním paprskům

Lze si pomoci před škodlivými vlivy od sluníčka i přírodní cestou? Ano. Některé rostlinné oleje mají i přirozenou vlastnost ochrany proti ultrafialovému záření. Přírodní opalovací oleje si mnoho z nás v první řadě spojí s kokosovým olejem. Má ochranný faktor mezi 2–8 SPF (záleží na kvalitě oleje). Ale to je vcelku nízký faktor. Pokud preferujete přírodní oleje, uvedeme se níže několik možností podle jejich hodnoty ochranného faktoru.

Vhodnou variantou je malinový olej, který obsahuje přirozený SPF (uvádí se číslo SPF kolem 20 - 40) a chrání pokožku před jak před UVA, tak i před UVB zářením. Malinový olej je však vhodnou variantou při slabším sluníčku. Při sluníčku silnějším doporučujeme určitě kombinaci s opalovacími krémy s minerálními filtry. 

Dalším přírodní ochranou je olej z pšeničných klíčků s SPF 20, který je i plný vitaminů a minerálů – konkrétně vitaminů E, K & B – takže kromě toho, že vás chrání před sluncem, působí také jako ochrana před volnými radikály (např. Santai tělový olej s levandulí, který obsahuje i olej z pšeničných klíčků). Dále olej makadamiový s SPF 6, avokádový olej a SPF 4–10, olivový olej s SPF 2–8, bambucké máslo s SPF 3–6, mandlový olej s SPF 5, olej ze sezamových semen s SPF 4, olej z konopných semen s SPF 6 a jojobový olej s SPF 4.*

Oleje s nižším faktorem SPF jsou však vhodnou alternativou spíše pro snědší typy, dobře snášející sluneční paprsky nebo pro běžný krátkodobý pohyb na slunci či procházkách. Vždy je také potřeba namazání opakovat, zejména pokud se budete koupat. Určit přesný faktor SPF oleje je těžké zvláště proto, že přírodní oleje postupem času a při vystavení světlu oxidují (ztrácí některé léčivé vlastnosti). Proto je důležitý i způsob jejich skladování a to ideálně v tmavém skleněném obalu. Kromě oleje z malinových semen chrání většina rostlinných olejů pouze před UVB zářením. Výhodou používání rostlinných olejů je také to, že o vaši pokožku pečují. Krásně ji zvláční a dodají jí vitamíny, mastné kyseliny a další prospěšné látky.

Tak nezapomínejte na svoji pokožku a pečujte o ni.

Péče o sebe by neměla být otázkou luxusu, ale prioritou!

 

*Zdroj: www.livingprettynaturally.com, www.energiezivota.com, www.bioaromakosmetika.cz

Zpět do obchodu